Місто в дрібці землі
Агрономія – це шахи, в яких природа завжди ходить білими. Весь сезон, від посіву насіння, до збору врожаю, наші руки міцно зковані примхами природи. Кожен хід чорними фігурами – це реакція на хід білими. Перший, другий, третій … Ми використовуємо свої знання, застосовуємо механічні засоби обробітку, ллємо хімію, спалюємо вугілля і паливні матеріали. Ми ходимо чорними, ходимо по-чорному. Шах і мат. Ми знову перемогли природу. Але перш, ніж зробити переможний постріл, чи завжди ми цілимося?
Обробка грунту, особливо дрібної технікою (мотофрези), насичує мікрофлору повітрям, але порушує баланс екосистеми. Фунгіциди пригнічують гриби, але не тільки патогенні. Ми граємо агресивно, граємо за правилом “з’їж, або з’їдять тебе”. Ми впевнені, що інакше грати не вийде. Але поле, на відміну від шахової дошки, дозволяє нам хитрувати, граючи за обидві сторони. Як би це не здалося дивним, щоб зробити правильний хід чорними, ми повинні підштовхнути природу походити першої, але на вигоду нам.
На жаль, а може і на щастя, ми не можемо управляти сонцем, погодою і іншими, стихійними компонентами природи. Вони надто великі, щоб коритися нам. Але замість цього, ми могли б керувати чимось маленьким, настільки, що не бачене неозброєному оку – мікроорганізмами. Чи знаєте Ви, що в 20-сантиметровому грунті маса мікроорганізмів може досягати 42 кг / сотку? .А кожен гектар – це армія, вагою понад 4 тонни, в кожному грамі якій можуть знаходитися мільйони мільйонів мільйонів солдатів. І у цій армії своя особлива, непостійна структура. В її основі сотні спілок, тисячі воєн, але лише одна мета – вижити.
Весь світ – театр, так хто ж у ньому мікроби?
Мікроорганізми – це природний щит землі. Їх наявність і різноманітність – найважливіша причина вважати грунт живим. І всі ми знаємо, що ці хлопці не завжди бувають нам корисними.
Якщо дуже сильно спростити розуміння мікробіологічної складової екосистеми ґрунту, то її найпростіше порівняти з величезним містом. Як це часто буває, наше місто матиме містоутворююче підприємство, яким є рослина. Без рослин мікрофлорі не буде чим харчуватися (та й взагалі, будь-який харчовий ланцюжок починається з рослин).
У кожному місті, навіть мікроскопічному, повинні бути певні служби, які будуть підтримувати місто в порядку. І найважливіша роль у ….
Будівельників
Ми всі прекрасно знаємо, як важливо вносити в грунт органічні речовини. Значимість органіки неможливо переоцінити. Але задумайтеся, картопляні очистки – це органіка? Вірно, органіка. А стебла кукурудзи, солома пшениці, залишки мертвих тварин – органіка? Безумовно. І значить, якщо ми все це разом змішаємо у відрі та відразу висадимо рослину, ми отримаємо немислемий урожай? Якби ж…
Органіка, практично в будь-якій формі самій рослині недоступна. Більш того, більшість представників мікрофлори теж не можуть нею харчуватися – аж надто вона “високомолекулярна”.
Високомолекулярні сполуки – це титани в світі молекул. Якби одна молекула кухонної солі була розміром з вишеньку, високомолекулярна молекула була б розміром з холодильник і навіть автобус.
Ці молекули занадто великі, щоб їх було просто перетравлювати. До слова, до таких сполук відноситься целюлоза. З неї складається деревина, стебла кукурудзи і соняшнику. Все це розкладається дуже довго, але розкладається. І за цю нелегку роботу береться автохтонна мікрофлора. І незважаючи на те, що її головне завдання – руйнувати, ці мікроорганізми дійсно – будівельники мікроскопічного світу, адже тільки завдяки їм рослинні залишки перетворюються в їжу для інших мікробів. Вони “будують” живильний субстрат. І у них є один головний недолік – жахлива повільність. Їх їжа більше нікому не по зубах, так навіщо поспішати?
Військо і поліція
Наступний гравець в нашому місті дійсно войовничий. Часом, 90% всіх мікроорганізмів – це лактобактерії. Вони швидкі, агресивні і безжальні. Рослинам сильно пощастило, адже лактобактерії на їхньому боці. Ці воїни люблять покуштувати солоденького, перетворюючи цукри в молочну кислоту (за що і отримали свою назву). Але домінувати їм допомагає не апетит.
Навіть звичайна молочна кислота може стерилізувати силос або квашену капусту, але в грунті її занадто мало. Тому молочнокислі бактерії виділяють ще цілий спектр антибіотиків, природних фунгіцидів і різної біологічної зброї, що нещадно пригнічує патогенну мікрофлору.
Логічно запитати: чи використовують їх в агрономічних цілях? Так, і найбільша популярність дістається сінній паличці (Bacillus subtilis), на основі якої створено препарат Фітоспорін і ряд інших біофунгіцідів. Лише варто відрізняти продукти на основі живої культури від простих метаболітів.
Купити живу культуру – це як купити вулик, метаболіти – це банка меду. Жива культура не подолає вже бушуючу хворобу, її потрібно вносити для профілактики і стимулювати її розвиток.
А ось поліція діє швидко і влучно. Першим на думку спадає Триходермін. Триходерма зелена (Trichoderma viride) НЕ бактерія, а гриб. Сінна паличка (бактерія) виділяє речовини, що вбиває гриби, Триходерма виділяє антибіотики, які вбивають бактерії (але не тільки). І при цьому вони можуть спокійно співіснувати. До слова, існує думка, що нам потрібно більше уваги приділяється саме корисним грибам, так як вони більше бактерій страждають від фунгіцидної навантаження.
Робочі
Цей клас мікроорганізмів здається досить мирним. Вони займаються своєю щоденною рутиною. Саме вони трудяться на благо містоутворюючого підприємства – нашої культури. Якщо Ви пам’ятаєте, високомолекулярну органіку перетворюють в живильний субстрат будівельники, але роблять це досить повільно. Робочі харчуються з цього органічного субстрату, перетворюючи його в мінеральні сполуки, доступні рослині.
Деякі робочі виконують і інші важливі завдання. Вони, свого роду, комунальники, щопідтримують місто в порядку. Тут ми щільно впираємося в проблему сівозміни. Кожна рослина залишає в грунті після себе гори біохімічного сміття. Особливість в тому, що в “смітті” після цукрових буряків повторний посів буряка буде відчувати себе дуже некомфортно, а зовсім іншій культурі, наприклад, злаків, буде все одно. Таким чином, весь сезон, поки ростуть злаки, “комунальники” прибирають за буряком з минулого сезону.
Трохи складно зрозуміти, але головний посил в тому, що рослини не можуть рости в монокультурі і відчувати себе комфортно. Вони отруюють ґрунт. А бактерії-комунальники повільно перетворюють ці шкідливі речовини в корисні добрива.
Соціальна служба
На відміну від всіх попередніх, це не окремий клас мікроорганізмів, а місце, де вони працюють. Робочий, поліція або комунальник – всі ці хлопці можуть працювати в тихому районі на околиці міста, або біля вируючого життям станції метро.
Найжвавіші ділянки грунту знаходяться біля корінців рослини. Напевно не відомо, але швидше за все, саме кореневі виділення роблять на мікроорганізми стимулюючі властивості і навіть стають для них їжею. Годує їх рослина випадково, чи навмисно, але мікроорганізми роблять на нього корисний вплив натомість. Армія і поліція захищають від патогенів, робочі годують, комунальники прибирають. І вся ця система існувала тисячі років, поки не прийшла людина і не сказав, що хоче збирати більше урожай. Ми стали агресорами, ми вторглися в природу і почали грати чорними. Так як же грати білими?
Органіка, але не тільки
Якби органічні добрива могли вирішувати всі проблеми, агротехнології б не розвивалися. Яким був би стимул придумувати щось нове, маючи панацею? Без органіки немає мікрофлори, без мікрофлори рослина загине, це факт. Але її недостатньо.
Можна виділити два основні варіанти, як змусити мікрофлору працювати краще. Перший варіант – вносити біопрепарати, але тільки якісні, з правильними штамами. Як вже говорилося, кожен гектар може містити більше 4 тонн мікроорганізмів в грунті. 1-2 літри млявих і пасивних, нехай і корисних мікроорганізмів не вплинуть на ситуацію, це крапля в морі. З таким підходом ефективніше застосовувати біологічні засоби захисту (триходермин, планриз і т.д.).
Другий варіант – використання біостимуляторів мікрофлори грунту. Це, свого роду, жива вода для грунту. Лише уявіть, що всі 4 тонни мікроорганізмів, весь величезний місто, укомплектований усіма необхідними громадянами прокидається, починає жити і процвітати. Але як цього досягти?
Жива вода
Особливою популярністю користуються гумати. В цілому, для мікрофлори вони грають роль фастфуду. При їх внесення, відбувається сплеск розвитку тих самих “робочих”, які переводять внесені нами мінеральні добрива в доступну для рослини форму. Тобто, рослина отримує користь не стільки від внесеного гумату, скільки від добрив, тому їх бажано вносити разом. Але ці речовини виконують не всі завдання.
У теплицях і ягідниках, де практикується монокультура, гумати не вирішують проблему біохімічного сміття. Без сівозміни врожайність падає, якість грунту погіршується, в ній накопичуються солі.
В такому випадку ми рекомендуємо вносити біостимулятор Віва з крапельним поливом. Віва містить полісахариди, вітаміни, протеїни, вільні амінокислоти та інші біологічно активні речовини.
Вітамін B1 сильно стимулює зростання і розвиток коренів. Вітамін B6 покращує метаболізм і грає важливу роль в синтезі амінокислот. Без вітаміну H зростання рослини повністю припиняється. Він також переносить молекулу вуглекислого газу під час ліпідного обміну. Вітамін PP транспортує водень і бере участь в енергетичних реакціях.
Рекомендовано застосовувати два внесення по 10-20 л / га до періоду цвітіння. З початку росту плодів, Віва застосовують по черзі з біостимулятором Актівейв (10-15 л / га).
Завдяки компонентам Віви, мікроорганізми-робітники збільшують коефіцієнти використання добрив рослиною, “комунальні” мікроорганізми очищають грунт від токсинів, зводять до мінімуму вплив монокультури.Збільшується і кількість корисної мікрофлори в “соціальній службі”. Вони покращують водний і повітряний режими грунту.
Карнавал в мікросвіті
Чи чули Ви, що азотні добрива заважають працювати азотфіксуючим бактеріям? Якщо вони відчувають, що в грунті багато азоту, їх життєдіяльність пригальмовує. Як котел, що не може гріти сильніше, щоб не згорыти самому.
Щоб подібне не відбувалося, стимулювати потрібно не тільки бактерії, але і рослину. З ростом корінців і їх “апетитом”, культура вбирає з грунту результати діяльності бактерій, звільняючи їм простір для зростання. Так вона отримує елементи живлення і гормони росту, завдяки яким починає краще фотосинтезувати,і натомість виділяє в грунт цукри. І це запускає симбіотичний круговорот: мікроорганізми і рослини розвиваються разом. Не можна стимулювати тільки культуру або тільки корисну мікрофлору. Саме тому Віва показує відмінні результати. Активуючи цілу армію в грунті, вона стимулює і кореневу систему рослини одночасно.
Завдяки Віва, навіть виснажену монокультурою землю можна перетворити на величезне місто, де в кожному грамі мільйони мільйонів мільйонів мікроорганізмів утворюють одну систему, що працює на Ваш урожай. І головне, застосовуючи Віву з року в рік, Ви не тільки підвищуєте фактичний урожай, але і нарощуєте потенціал Вашого грунту, забезпечуючи кращий результат в майбутньому.