Один з найбільших бар’єрів на шляху отримання високого врожаю – борне живлення. Закон рівнозначності факторів забороняє нам називати цей мікроелемент важливішим за інші, але на практиці саме нестача бору може занапастити нам весь сезон.
Дефіцит бору легше виявити, якщо знати його функції в рослинному організмі. Найвища концентрація цього елемента в точках росту, де він грає важливу біологічну роль, контролюючи окисні і енергетичні процеси.
Щоб краще зрозуміти його роль, уявімо себе машиністом паровоза. Вугілля, що розігріває котел буде символізувати поживні речовини, завдяки яким рослина може рости. Але навіть наявність палива не гарантує, що наш паровоз буде мчати, адже для горіння вугілля потрібен кисень, а точніше, окислення. Якщо окислення відбувається повільно, котел буде нагріватися недостатньо і в кращому випадку ми ледь рушимо з місця.
Аналогічну роль відіграє бор в точці росту, допомагаючи поживним речовинам окислюватися, виділяючи енергію росту. Вона в свою чергу витрачається для утворення (всіх) інших органічних речовин та інших процесів в рослині. Коли бор знаходиться в недостатній кількості, точка росту починає «загасати», а рослина – відставати в рості.
Але це лише перший симптом. Не варто забувати, що і інші чинники можуть «гальмувати» нашу культуру: нестача азоту, тепла та інше. Та вже в цей момент потрібно провести діагностику живлення рослин, адже коли симптоми дефіциту бору чи іншого елементу стануть явними, рослину складно буде врятувати. А тяжкий дефіцит бору призведе до повної загибелі точки росту.
Сильна нестача бору проявляється також хлорозом листя. Це теж свідчить про те, що наш левова частка нашого врожаю безповоротно втрачена, але за іншу частину ще можна поборотися. Листя при цьому стають тонкими і ламкими, хлоротичні плями охоплюють простір між жилками, перші симптоми з’являються на точці росту, верхніх листках, починаючи з країв листової пластинки. Його можна переплутати з калійним опіком (дефіцит калію), але цей елемент пересувається по рослині набагато активніше, тому недолік калію проявляється спочатку на нижніх листках і не поширюється по листу так активно.
Набагато складніше визначити візуально інші порушення, викликані дефіцитом цього елементу живлення. Наприклад, бор відповідає за транспорт білків і вуглеводів в рослині, тому дуже важливий з фази бутонізації до збирання врожаю. Без нього продукти фотосинтезу НЕ будуть поставлятися від листя до квіток і плодів, до кореневої системи, що зповільнить обмін речовин, знизить кількість і якість врожаю, змусить кореневу систему «голодувати» і «загальмує» її розвиток. Також бор відповідає за засвоєння і пересування кальцію по рослині, тому його дефіцит може викликати і брак кальцію.
Примітка збоку: На кислих грунтах перед висадкою розсади огірка і томата можна вносити 1 кг доломітового борошна з попереднім додаванням до неї 2-2,5 г бору (13-15 г борної кислоти) на кожні 10 погонних метрів рядка. Це забезпечить рослину кальцієм і бором на ранніх фазах розвитку, коли листкові підживлення провести складніше. А при появі перших бутонів починають застосовувати добриво Бороплюс.
Без лабораторного аналізу неможливо визначити вміст бору в грунті, але можна зрозуміти, чи перебуваєте Ви в групі підвищеного ризику. Найчастіше нестача цього елемента спостерігається на легких (піщаних і супіщаних) ґрунтах, при pH грунту нижче 5 або вище 7. Бор легко вимивається з грунтів, тому навіть додаткове внесення не гарантує, що рослини будуть нагодовані цим елементом живлення, якщо їх переливати. Але і навпаки, занадто великі дози борних добрив «отруюють» грунт. Проте, посушливий південний регіон не захищений від цієї проблеми, навпаки, бор тут частіше переходить в недоступну для рослин форму.
Реакція різних культур
Найбільш чутливими до бору вважаються картопля і коренеплоди. У першій половині вегетації потрібно бити на сполох при всиханні точки зростання, втрати тургору листям. Знову таки, втрата тургору – симптом дуже умовний. У другій половині вегетації з’являються інші симптоми – хвороба сердечка коренеплодів, суха порожнеча всередині картопляної бульби. А ось оптимальне живлення збільшує вміст крохмалю і вітамінів, а значить і лежкість бульб.
Дещо складніше діагностика живлення білокачанної капусти. Серед симптомів: слаборозвинена коренева система, якщо розгорнути качан, можна помітити в’янення точки зростання, бурі (до чорних) вкраплення на ній. Суцвіття цвітної капусти виявляють дефіцит вже з розміру у вишеньку все тими ж бурими вкрапленнями, які можна помітити і на листі. При подальшому розвитку формується дуже рихле суцвіття, квіточки різного розміру, зацвітають неодночасно. Усередині качана – обкоркування судинної тканини.
На томатах і огірках особливо велике значення бор має під час цвітіння, тому його вносять додатково. На томатах, при нестачі бору, формуються вибілені пагони, деформація і скручування листя, скорочення міжвузлів. Стебло може вирости тонким чи порожнистим, а в результаті – тріснути при рясному поливі. Листя біля точки росту з вузькі та недорозвинені. Нижні листя можуть всихати. Опадають квіти і навіть маленькі плоди.
На огірках симптоми, в цілому, мало відрізняються від описаних на початку статті. Рослини втрачають насичено-зелений колір, міжвузля скорочуються до 1-1,5 см, листя світлішають і відмирають. Але ці симптоми можуть сигналізувати про інші проблеми також.
Дуже складно відрізнити дефіцит від надлишку бору. Так, наприклад, при надлишку листя світлішають і стають куполоподібними, пошкоджується і точка росту. При нестачі листя теж схильні до освітлення, а куполоподібну форму листю зрадить дефіцит кальцію, який не буде рухатися по рослині при малій кількості бору.
Нестача кальцію може викликатися надлишком магнію, при цьому також наголошується скручування листя, вони починають темніти.
Хлороз між жилками листя може викликатися не тільки дисбалансом борного живлення, але і надлишком фосфорного. Така рослина почне дуже швидко старіти, зменшується і засвоєння калію. На кислих грунтах хлороз може спостерігатися при надлишку марганцю, але почнеться він з нижнього листя, а плями почнуть набувати бурого відтінку. А ось дефіцит марганцю відрізняється від борного голодуванняі темно-зеленим забарвленням жилок. Причиною межжілковий хлороза молодого листя може стати і надлишок міді, але першими постраждають нижнє листя. Дефіцит міді теж викликає хлороз молодого листя з відмиранням краю листової пластинки, але листя при цьому не стають куполоподібними.
Надлишок калію утруднить засвоєння азоту і магнію – рослини будуть відставати в рості, трохи поблідли, але найпростіший спосіб дізнатися цю проблему – порахувати витрату добрив.
Рослини огірка відстають у рості і при надлишку сірки (сульфатів), що особливо актуально при сульфатному засоленні грунту або поганому якість поливної води. Характерна особливість таких рослин – лускоподібні вирости на листках.
Інші культури теж страждають від дефіциту бору. При значній нестачі, кукурудза стає карликової, відмирають точки росту, якщо дефіцит не настільки сильний – скорочуються міжвузля, качани формуються маленькими і неповноцінними, проявляється череззерня. Але погане запилення на цукровій кукурудзі може викликати ряд інших причин: посуха, жарка погода, неправильна схема посіву. В цьому випадку рекомендовано пройти по полю, натягнувши мотузку на рівні волоті. В результаті цього прийому пилок почне висипатися і переноситися вітром до качанів.
На плодових деревах, в першій половині вегетації, відмирають гілочки. У другій половині спостерігається обкоркування тканин, через що плоди втрачають форму, в них не накопичуються цукру, вони стають гіркими. Плоди можуть обсипатися через ослаблення плодоніжки. Стають більш помітні склереїди груш (тверді частинки всередині плоду). У винограду, особливо столового, спостерігається горошіння ягоди.
«Зелена терапія»
Навіть знаючи всі ці симптоми напам’ять, точний діагноз може поставити тільки лабораторія. Але не кожному по кишені агрохімічний аналіз рослин, тому варто запам’ятати кілька порад. Бор необхідний рослині протягом усього життя, якщо є така можливість, варто забезпечити запас цього елемента живлення в грунті, особливо легкого гранулометричного складу. Потрібно віддавати перевагу комплексним добривам, до складу яких входить бор, вносити їх потрібно протягом усієї вегетації. Досить ефективно вносити бор позакоренево. Перед початком цвітіння потрібно додатково вносити борні добрива, щоб поліпшити якість пилку, зав’язування плодів. Ось такі нехитрі поради допоможуть Вам уникнути втрат врожаю і зберегти його якість.