З точки зору людини проростання є певним моментом, коли насінина стає живою. Насправді ж це можна порівняти з тим, як ми прокидаємося вранці. Згадайте найтяжчий ранок понеділка, коли після вихідних так хочеться поспати, але треба прокидатись та плідно працювати. Тяжко, чи не так? А тепер уявіть, що ці “вихідні” тривали декілька місяців. Це схоже на перше вересня, коли діти так неохоче йдуть до школи. Процес проростання дуже тяжкий для рослини і дуже важливий.
Щоб допомогти насінню перетворитися у сходи ми даємо їй тільки вологу. Просто додай води і чекай – кажемо ми. Та насправді в цій дрібниці проходять тисячі різних фізіологічних процесів, крохмал перетворюється в прості цукри, жири розкладаються до жирних кислот, а білки – до амінокислот. Вивільняються і запаси макро– і мікроелементів і весь цей спектр складних процесів має лише одну мету – проростання зародкового корінця. Тільки потім з’являється молодий пагін, коли корінець почне пити вологу з грунту.
Та повернемося до самого початку. Ще суха насінина починає вбирати вологу з повітря та грунту. Фізіологічні процеси в ній майже не змінюються, дуже повільно протікає дихання. З точки зору біології, насінина ще міцно спить. Щоб пришвидшити цю мало корисну фазу, насіння замочують у воді протягом декількох годин (від 6 до 48). Коли зернівка набере достатньо вологи, потрібен ще час, щоб ця волога рівномірно проникла по всьому її об’єму. Далі наступає друга фаза.
Набухання і набубнявіння. Тут вже починаються кардинальні зміни, адже вологи стає достатньо для біохімічних реакцій. В результаті насінина перетворюється в абсолютно інший організм, вона в сотні раз більше дихає, вона починає живитися з власних запасів. Кожній рослині потрібна різна кількість води та часу, та основна мета набубнявіння – перетворити суху як камінь в зернівку в комплекс нормальних вологих клітин. І маючи вже життєздатні клітини, рослина переходить до наступної фази.
Поява первинного корінця. Це остання фаза, в якій насінина може трохи “подрімати”. Якщо ж в цьому немає потреби, то біохімічні процеси змінюють її ще більше. Молодий корінець починає синтезувати вітаміни для свого росту, витрачати амінокислоти. Це дуже енергоємкі процеси, тому коренева система розвивається слабко. Їй просто не вистачає запасів, адже енергія потрібна і для четвертої фази.
Поява пагону ( та сім’ядолей). Як відомо, це остання фаза, коли рослина здатна забезпечити себе енергією і поживою із власних запасів насінини. В результаті ми отримуємо сходи. Молоді, сильно та дуже виснажені. Вони витратили забагато енергії, витратили забагато поживи. Наступну порцію можна взяти лише у грунті. Тому правильна технологія вирощування завжди передбачає піклування про рослину на старті.
Ми рекомендуємо декілька різних варіантів підтримки рослини на старті. Найбільш доступним є обробка насінини біостимулятором Агріфлекс Хьюмік (50 г/т насіння). Самі по собі гумати на сходи не дуже впливають, вони просто створюють ілюзію, що рослина росте у дуже родючому грунті. Свого роду, гумат стає просто гарним стимулом проявити себе. Перевага продукту полягає в тому, що він сертифікований в органіці, доступний і абсолютно безпечний.
Обробка рослини амінокислотами є актуальною, якщо насінина має невелику кількість протеїну. Особливо це стосується злаків та олійних культур (крім сої). Агріфлекс Аміно є концентрованим продуктом, достатньо 50-100 г на тонну насіння. Ці амінокислоти також сертифіковані для органічного землеробства.
З польової практики найбільш вдалим є поєднання біостимулятора Радіфарм та мікродобрива Валагро ЕДТА Мікс5 (150-500 мл + 250 г на тонну насіння). Радіфарм підвищує дружність сходів, містить всі необхідні речовини для розвитку молодого корінця. Валагро ЕДТА МІкс5 стає джерелом доступних елементів живлення для рослини, що забезпечують гарний старт і допомагають розкрити потенціал будь-якого сорту.